Over het project "De Planck":
Het is altijd de vraag hoe ver je moet gaan wanneer je een bouwval wil terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat.
Bij dit project leek het spreekwoordelijke schip te zijn gezonken, dikke vuurstenen muren op het punt van omvallen, een vakwerk geheel uit zijn verband getrokken en alles even vies en kapot. We zouden het opnieuw bouwen met gebruik van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal. Na zorgvuldige afbraak is de fundering van de vuurstenen muur verdiept. Voor het opnieuw metselen ervan hebben we gebruik gemaakt van een bekisting. De patronen in het metselwerk die de verschillende bouwfasen verraden zijn weer terug ingemetseld.

Het voorste gedeelte, wat ooit een opzichzelfstaand huisje was, is in gebruik als klein buitenverblijf met een klein keukentje met vide, wc en douche. Het achterste gedeelte is atelier. Het vakwerk van het atelier is compleet nieuw gebouwd met gerecupereerd eikenhout. Hier is voor gekozen omdat de achterbouw een grote glaspartij krijgt en het toch een “authentieke look” moet hebben. Het vakwerk van het voorste gedeelte is geheel uit elkaar geweest en iedere balk is bekeken op zijn hardheid. Rot hout is vervangen door nieuw eik. Het dak is gedekt met oud hollandse pannen. Door de keuze voor isolatie op het dakbeschot kijk je van binnen zo tegen het dakbeschot aan.
Terug naar website.